Pelle Olsson

författare, muntlig berättare, narkotikaföreläsare

Kriminalroman om missbrukare i södra Stockholm.

Flödder är en uppföljare till Pulver, den omtalade romanen om pundarlivet i Stockholms södra förorter. Återigen skildrar författaren med precision och inlevelse en värld som är osynlig för de flesta. En tillvaro fylld av dramatik, farliga möten och hopplöshet. Men läsarna bjuds också på överdådiga äventyr, rappa replikskiften och en liten smula hopp samt en stor portion humor.
Den ständigt nederlagstippade missbrukaren Giraffen är en huvudperson man följer med stigande intresse ända fram till det överraskande slutet.

Gunnar Högman har just muckat från ett fängelsestraff när Giraffen stöter på honom vid Gullmarsplan i södra Stockholm. De är varandras motsatser. Den grandiose och excentriske Gunnar kommer från en trygg och stabil familj medan Giraffen är tystlåten med dåligt självförtroende. I hela sitt 21- åriga liv har han bott i fosterhem och på institutioner. En sak har de gemensamt; bägge längtar efter en ordenligt rykare, det vill säga att få injicera amfetamin.

I det syftet ger de sig ut på en inbrottsturné i en sönderrostat skrotbil, Den fläckiga hyenan. Gunnar är den självklare ledaren och Giraffen hans foglige vapendragare. Under färden träffar de på ett rad personligheter, varav de flesta är livsfarliga att umgås med. Till exempel bröderna Tador i Årsta – kring vilka det finns många otäcka rykten – och de än mer fruktade narkotikapoliserna Norrland och Dumdum.

Några veckor senare är Gunnar mördad och Giraffen har flytt upp på ett hustak, tretton våningar ovanför marken.

Ord och visor förlag 351 sidor. Inbunden. Pris 50 kr + porto. Beställ genom att skicka ett mail till mig.

Flodder