Pelle Olsson

författare, muntlig berättare, narkotikaföreläsare

Ett globalt reportage. Pocket  190 sidor.  Beställs via Fri förlag.

Första kapitlet:

Överallt runt Faizabad! provinshuvudstaden i Badakshan! blommar opiumvallmon. Vita! röda och rosa blommor. på några åkrar är de lila. De karakteristiska frökapslarna är fortfarande gröna nu i början på maj. Först om sex veckor är det dags att skörda opiet genom att skära skåror i kapslarna så att den trögflytande råsaften rinner ut och torkar till råopium.
Nedanför ett av fälten står en man och en pojke och fyller igen gropar i grusvägen. Mannen tittar upp och sätter spaden i marken. När han får frågan om en intervju rycker han bara på axlarna.

Salim, heter han! 20 år gammal och redan familjeöverhuvud för 14 personer; yngre systrar och bröder! modern! några kusiner. Pojken bredvid är hans lillebror.
- Ja! det ser ut att bli en bra skörd! säger han. Det har regnat mycket i vår och sen har det varit en hel del sol.
Han är smutsig i ansiktet! det är turbanen! västen och långskjortan också. Rösten är ljus! men skarp.
Jag vet att det här är farliga saker.
Det kommer att användas till narkotika. Men jag har inget val.

Salim äger tre jerib (2000 m2 ) åkermark. Större delen av arealen använder han för att odla foder till korna, men på en tredjedel av marken växer opiumvallmo. Två kor, potatis, grönsaker till husbehov och så opium. på det ska han försörja hela hushållet.
- Opium är min enda möjlighet. Om jag skulle odla vete, som regeringen vill, får jag 10 000 afghani för hela skörden. Odlar jag opium får jag ihop 10 pund (4,5 kg) och kan sälja det för 100 000 afghani till smugglarna.

Salim talar alltså om årsinkomster för hela hushållet. 1500 kronor eller 15 000 kronor. Tittar man på statistiken från UNODC (United Nations office on drugs and crime) över opium priserna har Salim överdrivit vad han kan få för opiet. Under de senaste året fick opiumböndena i Badakshan omkring 1000 kr kilot för råopium. Dock fluktuerar priserna kraftigt från år till år och från provins till provins. Att odla opium istället för vete innebär ändå att familjen kan äta sig äta sig mätt varje dag och dessutom ha råd med lite kläder och att reparera huset.

Han greppar spaden igen. Blicken är trött. Att ställa upp på fotografering blir det inte tal om. Han vill ändå inte vara ovänlig så han skickar fram sin lillebror att posera framför kameran i opiumfältet.

Opium Heroin Subutex