Pelle Olsson

författare, muntlig berättare, narkotikaföreläsare

Ett reportage om den holländska narkotikapolitiken.

Inget land i världen har en sådan tillåtande attityd till droger som Holland. Det avspeglas inte bara i den liberala narkotikalagstiftningen som medfört etablering av tusentals haschkaféer, att polisen blundar för gatulangning av heroin och kokain och att socialarbetare inte längre försöker förhindra missbruk utan istället propagerar för att göra användning av droger så säker som möjlig.

Följ med journalisten och författaren Pelle Olsson på en rundresa i detta drogernas förlovade land. Han är en kunnig färdledare som med humor och lätt höjda ögonbryn , men också med respekt, inleder diskussioner med alla han möter; terapeuter, läkare, polischefer psykologer, forskare, präster, vanliga holländare och inte minst narkotikaanvändarna själva.

Ett avsnitt ur boken:

Dimitry, säger han och hälsar med ett fast handslag.
Läpparna är formade till ett leende, men jag blir inte klok på vad det betyder. Svetten bryter fram i ansiktet. Han får en bit hushållspapper av personalen att torka sig med. Efter en stund är han lika blöt igen.
- Du kommer direkt från kabinen?
- Det stämmer. Jag har tagit en cocktail.
Han förklarar vad det är. En blandning av heroin och kokain som injiceras. Därav de blanka ögonen, därav överhettningen, därav det vänliga, frånvarande leendet.
Sober förlag . Slutsåld. Prova på Bokbörsen.

Tre Dog En Blev Galen