Pelle Olsson

författare, muntlig berättare, narkotikaföreläsare

Pulver handlar om Benny och My, två unga människor som är förvisade till en framtidslös tillvaro och drogers makt - en berättelse präglad av kuslig precision, svart humor och ett drabbande inifrånperspektiv.

Pulver

Ett avsnitt ur inledningskapitlet:
Benny sträckte sig efter en av de många magasinen av glättat papper som förvarades i en påse på badrumsgolvet. Samtidigt höll Gunnar på att praktisera Wittgenstein tillsammans med My. Sovrumsdörren stod på glänt så att varje andetag, varje stönande och gnyende hördes vida omkring. Det generade inte någon.

Alla besökare i lägenheten hade nog med sina egna upplevelser och funderingar över stort och smått. Det var hoppet om den totala förlösningen, den obarmhärtiga driften efter mera och större och värre och färgrikare, som alltmer fyllde deras sinnen. Perspektivet krympte till en enda tanke. En föreställning om att livet omedelbart skulle kunna bli fulländat. Visionen var oändligt vacker, otrolig i sin jubelglans.

En gång hade de varit där, tyckte de sig minnas, och nu ville de återvända. Blickarna drogs inåt mot just den punkten, men gång på gång hamnade de vid sidan om. Denna ständiga längtan efter det perfekta sinnestillståndet pockade och irriterade. Nu, nu ska det ske! Jag, jag, JAG måste tillfredsställas. Varför då ödsla intresse på dem som befann sig runtomkring såvida man inte hade nytta av vederbörande i jakten på detta slutgiltiga?

Ty väntan och eftertanken, som man delar med många, och tålamodet, vilket är ett del av en större gemensam tanke och föreställning om världen där alla utgör varsin pusselbit, hör inte till denna värld utan till en annan tid, ett annat liv, diffust som en grå fågel, svagt kvittrande. Ändå mindes Benny denna tidiga tillvaro. Han skulle alltid minnas den och det var detta som var så smärtsamt att han omedelbart behövde döva den lilla flämtande sången varje gång den dök upp. 

Albert Bonniers förlag 285 sidor. Slutsåld men prova på Bokbörsen.

Pulver